En padde med penn. Nå hjelper Omdal normiene med å ta Pepe tilbake. Feels uggent, man.

Trollet over kommentarfeltet / Årets Ånnas 2016

2016 gikk ikke så godt for de politiske kommentatorene i Norge. Den norske, politiske kommentaren hadde ingen innvirkning på hverken det amerikanske valget eller Brexit. Tidligere leverte meningsjournalistene hva politikere skulle godta som fasit, og det fungerer så lenge offentligheten svelger analysen. Den senere tid har PR-rådgivere opparbeidet seg mer integritet enn politiske aktivister med spalteplass.

Omdal i et nøtteskall.

Erik Stephansen fra Nettavisen greide å oppsummere Sven Egil Omdals innsats for journalistikken de siste tiårene i innlegget sitt «Omdals hersketeknikker».

Det handler ikke lenger om å levere en velfundert analyse. Det handler om å bli delt på sosiale medier og gi et stikk til meningsmotstandere. Greier kommentaren irritere dem utenfor målgruppen er visst det en god bonus.

«Rolness er ikke journalist, han er facebook-aktivist som har lett for å tro det verste…» skriver Omdal om at Kjetil Rolness delte en nyhetssak med faktafeil. Rolness har aldri hevdet å være en journalist. Det gjør derimot Omdal til tross for at han også deler nyheter med faktafeil.

Pizzagate og Nazifrosken Pepe har uendelig mye til felles, men det er visst bare interessant å faktasjekke det første fenomenet. Kort fortalt ble Pepe nazist fordi Trump twitret en versjon av frosken.

Her er den berømmelige «nazitweeten».

I ettertid trykket en obskur høyreekstremist frosken til sitt bryst, og det ble plutselig veldig beleilig om en grønn frosk symboliserte «det svarteste hatet». Og Clintons valgmedarbeidere hadde jo sagt at frosken var hatefull. Nazifrosken er et produkt av ren ønsketenkning, både hos dem som hater Trump og hos høyreekstreme lederskikkelser uten tilhengere.

I en perfekt verden skulle påstanden for lengst vært diskreditert, men nå blir den heller entusiastisk spredt som stinkbombe av eldre menn som ikke bryr seg om fakta. Omdal mener at enhver idiot kan skrive fort og galt, men hvordan stiller det seg med dem som bruker god tid på å skrive unøyaktigheter og løgn?

2016 ble året da begrepet «fascisme» mistet sin betydning. Blir man spurt om å redegjøre påstandene sine, så er det like greit å gi noen andre ordet.

Drevne avisfolk legger ikke ned energi i polemikk med ukjente møll på sosiale medier. Lesere er bare elitehatende pappskaller uten respekt for dem som virkelig har satt seg inn i ting.

På talerstolen i Fremskrittspartiets landsmøte sa Siv Jensen at islamisme ikke er annet enn nazisme i sin verste form. Fra Buchenwald twitret herr Omdal at hun Jensen skulle sannelig vært der og sett hva nazisme i sin verste form var for noe.

Fangene i Auschwitz og Treblinka ville kanskje innvendt at dødsleirene var verre enn Buchenwald, men de døde har visst ikke lenger noen stemme på sosiale medier. Velger vi forstå Omdal i beste mening, og Jensen i verste, så hadde han sikkert et poeng. Det er et vanskelig å si hva som er verst av å være fanget i Buchenwald eller av skjeggete herrer med skarpe sverd. Hva føler dere er best eller verst? Kalifatet er sikkert varmere enn Europa, men Tyskland har den humanistiske naturen. Omdal er sikkert et følelsesmenneske, for han vurderer visst kulturlandskapenes estetiske trekk ut fra hvor rause asylordninger et land har.

I 2016 kunne vi etterprøve en del påstander fra 2015. «Professor Janne Matlary Haaland foreslår i Dagens Næringsliv å stenge alle grenser i Europa, i en slags total intellektuell forakt for det enkle faktum at gjerningsmennene fra Paris er født og oppvokst innenfor disse grensene.» Skriver Sven Egil Omdal, i en slags total intellektuell forakt for det enkle faktum at gjerningsmennene fra Paris unngikk sikkerhetstjenestenes søkelys ved å ta flyktningeruten fra Syria tilbake til Europa. Og det var ikke siste gang det skjedde heller.

«Med stor sannsynlighet vil noen av asylsøkerne voldta norske jenter, mens andre vil selge stoff, stjele eller begå andre forbrytelser.» Skriver Omdal i «Den farlige godheten». Dette har han nok rett i, og det skjer visst ikke bare mot norske jenter. Omdal vil bare ikke at den gemene hop skal få vite om det i avisa. Pytt, pytt. Hva er vel en voldtekt fra eller til?

I samme inserat skriver han «Like sannsynlig er det at asylmottak vil bli satt i brann og sakesløse flyktninger bli slått ned, hetset og spyttet på.» Utstrakt voldsbruk mot migranter har jeg ikke hørt noe om i det siste, selv om Omdal nok tillater Nettavisen å skrive om akkurat det. Brannstiftingene kan vi derimot si noe om. 4 asylmottak har hatt større branner. Kun ett tilfelle er bekreftet som en kriminell handling. En polsk familie som spekulerte i salg og kjøp av boliger befant seg plutselig i den ulykksalige situasjonen med å få et asylmottak ved siden av salgsobjektet sitt. De prøvde redde seg ut fra situasjonen ved å tenne på mottaket mens det var tomt. Den seneste brannen etterforskes i skrivende stund, og i Hemsedal greide ikke politiet finne nok beviser til å sikte noen.

Flest branner og angrep mot migranter finner vi likevel i landene med de humanistiske kulturlandskapene. Vakre Sverige og vakre Tyskland, eller hva herr Omdal? Det gjelder å se hva en vil se. Et granatangrep kan være skrekkelig.

Det er allikevel mange granatangrep i Sverige Sven Egil Omdal ikke har brydd seg med. Pytt, pytt. Litt granater må en vel tåle? Sinte hvite menn med rifler er farlige. Sinte svarte menn som dreper politifolk bryr han seg ikke med. Som dikteren skrev: «Hvilke av disse overgrepene og avvikene fra flertallets oppførsel vi bryr oss mest om, vil avhenge av vår grunnleggende forståelse av den bølgen vi for tiden tumler rundt i.»

Mangel på nøytralitet sier du. Jaja.

Sven Egil Omdal forstår hvilke saker som bør komme på trykk og hvilke som bør forkastes.

Han forstår hvilke overskrifter andre medier burde ha brukt.

Han forstår at politisk overvåkning tidvis er et gode.

Han trykkes fremst i avisa for folk synes visstnok at Omdal driter filosofiske gullbarrer. #Likogdel mot populismen.

Det er godt mulig at en ikke bør kjøpe en bro av Donald Trump, men jeg er usikker på om en skal kjøpe noe fra Sven Egil Omdal heller. Av utseende er han til forveksling lik Geir Selvik Malthe Sørenssen og Sture Bergwall. De er muligens formet fra samme støpeskje?

Sven Egil Omdal er årets ånnas 2016. (Foto: Jarle Vines)

 

Litt mer twitring som jeg ikke fant plass til der oppe:

Ja, og hvordan gikk det for dem?

Mer enn 48,11%

 

Du verden. Det har vel aldri skjedd før?

Fasit.

Ja, hva scorer han Omdal på selv?

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.