Bildet er hentet fra Bing Hodneland, og tatt uten samtykke. Hva sier du til det, Wessel-Aas?

Fra advokat til riksklovn

Advokaten Jon Wessel-Aas har stukket hodet frem i et par offentlige debatter. Han figurerte som juridisk alibi i saker mot tiggeforbudet. Nå føler han seg visst kneblet av den norske utenriksministeren i asyl-debatten.

Da jeg leste leserbrevet fra Jon Wessel-Aas til VG trodde jeg knapt mine egne øyne. Utenriksminister Børge Brende (H) hadde sagt: «Det russiske aktører har sagt til meg, er at de er såret over hvordan Russland nå har blitt omtalt på i den norske debatten. De opplever at det er skapt et inntrykk av Russland ikke er et trygt land.»

Dette tolket Jon Wessel-Aas som et angrep på grunnlovens garanti for trykkefrihet. Skulle ikke norske advokater få lov til å uttale seg om Russland lenger? Til tross for at Brende ikke har unnskyldt andres uttalelser overfor utlandet eller krevd at noen skal roe ned retorikken sin. Jon Wessel-Aas er en fri mann som ikke har blitt arrestert. Ei heller har noen andre blitt arrestert eller bøtelagt for det de sier om Russland.

Brende sa bare at fjollete asylant-advokater med bombastiske ytringer om Russland vanskeliggjør arbeidet for UD. Det stemmer sikkert også. Dette betyr ikke at disse fjollete advokatene er ilagt noen munnkurv, selv om enkelte av dem kunne trenge det.

Faktum er at ytringsfriheten står like støtt som før utenriksministeren kom med sine vurderinger. Og han kan selvsagt også uttale seg fritt. Skulle en ha innvendinger får en heller ta ham for det han sa, ikke fordi en advokat drømmer opp angrep på grunnlovsfestede rettigheter.

Dette er altså det juridiske geniet som fastslo at lovgivningen i tiggeforbudet var dårlig? Det er virkelig trist at denne mannen som var en sterk kritiker av DLD greier å drite seg ut på denne måten. Børge Brende kaller i dag anklagene til Wessel-Aas surrealistiske. For en gangs skyld greide Brende å treffe spikeren på hodet.

Nå har visst Wessel-Aas furtent trukket kritikken sin tilbake, for han hadde visst misforstått alt. Men det var visst fremdeles Børge Brende sin skyld fordi han var for uklar.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.