Ottomanerne vender tilbake til Europa.

Spådom: Ottomanerne dreper EU

Det er over. EU ønsker ikke pragmatikk for å få slutt på migrantkrisen, så de gikk heller inn for en ikke-løsning som vil stanse det europeiske samarbeidet innen få år.

I et forsøk på å få Tyrkia til å stoppe strømmen av migranter fra sør, så har EU lovet Tyrkia et mulig medlemskap og visumfrie innreiser for alle tyrkias borgere.

Tyrkias inntreden i unionen er noe venstresiden har arbeidet for i årevis. Tyrkia fikk sjansen til å bli med i 70-tallets EF, men de valgte å stå utenfor da. Etter dette har Europa sett at Tyrkia er for politisk og økonomisk umodent til å bli medlem, og de har ikke fått flere invitasjoner. Det til tross for at venstresiden innad i EU har arbeidet iherdig med å gi tyrkerne medlemskap i flere tiår. Og nå var visst tiden inne igjen.

Fremfor å faktisk forsvare yttergrensene, så har EU bestemt seg for å koseprate med Tyrkia om saken. Vil det hjelpe? Neppe noe særlig. Tyrkerne er vel i stand til å iverksette de brutale tiltakene som må til for å stanse migrantstrømmen, for det har jo konflikten deres med kurderne vist oss. Men har migrantstrømmen vist oss en annen ting, så er det at reiseruter kan endres.

Det som må løses er at flyktningekonvensjonen mistolkes. Det var aldri meningen at folk skulle kunne flykte gjennom et helt kontinent for å nå den nasjonen hvor de får flest velferdsgoder. 50 avtaler med Tyrkia vil ikke endre på dette.

Migrantstrømmen vil bare vedvare utover 2016. Og kommer Tyrkia inn i EU tror jeg det forenede Europa kan legges død. Storbritannia kommer neppe til å forbli i en slik union, og når en såpass stor nasjon forlater unionen står døren vidåpen for at andre kan forlate.

Mange nasjoner forlater sikkert fordi de må, ikke fordi de vil.

EU viser oss gang på gang at den ikke er i stand til å håndtere denne krisen. Det er ikke fordi krisen ikke kan takles, men fordi det er politisk vanskelig. Det er ikke verre enn at migrantene blir holdt i lukket forvaring frem til de reiser fra Europa. De må bli fortalt at de aldri blir europeiske borgere, og regelverket må endres deretter. På dette stadiet er det den eneste effektive løsningen.

Å pøse litt penger til Afrika i håp om at migranter skal slutte å komme vil ikke fungere. Å inngå avtaler med Tyrkia kommer heller ikke til å hjelpe. EU har støtt på en situasjon den ikke greier takle. Hovedproblemet var Tysklands inkompetente ledelse. Om få år sitter Tyskland alene i en union med Tyrkia. Det var satt litt på spissen, men dere skjønner tegninga.

På tide å børste støvet av EFTA igjen?

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.