Han likte sikkert ikke innvandring, men var han en spesielt engasjert innvandringsmotstander? (Foto fra Facebook)

Youtube-nazist tar selvmord

En ung mann kler seg ut i skinnfrakk, stålhjelm og paintballmaske. Han drar så til en skole og poserer på et bilde. Dernest spiller han skummel musikk på telefonen, og hogger ned uskyldige mennesker helt til politiet skyter ham. Halloween kom en uke for tidlig til Sverige.

Det er egentlig lite å diskutere i denne saken, og de tradisjonelle mediene gjør stort sett jobben sin. Anton Lundin-Petterson valgte sikkert skolen fordi elevmassen i all hovedsak er etniske minoriteter. Etniske konflikter er ikke en enveiskjørt gate.

Media var ganske raskt ute med å konkludere at han hadde fremvist høyreekstreme sympatier på internett. TV 2 meldte sågar han hadde lastet opp videoer som sympatiserte med Hitler-Tyskland. Jeg kunne ikke finne noe annet enn at han likte noen videoer med tyske panservogner.

I dag avsløres det at han etterlot seg et brev, hvor han blant annet sier at han er mot masseinnvandringen til Sverige. Vi kan gjerne kalle ham en terrorist, men det finnes absolutt ingen koblinger mellom denne mannen og innvandringskritiske organisasjoner. Det som har fremkommet er at han likte ei facebookside som ville ha folkeavstemning om flyktningepolitikken, og at han likte et par videoer med Jimmie Åkesson. Dette er knapt noe politisk engasjement.

Han var ikke aktiv i et politisk parti, for det ville vi ha hørt om innen nå. Han delte ikke ut flygeblader. Jeg tror at vi ville hørt om det hvis han var aktiv på kommentarfeltene til aviser. Han etterlot ikke noe manifest, som har blitt vanlig med slike gærninger. Hans eneste politiske innlegg har tydeligvis vært å etterlate seg et selvmordsbrev, for så å ta med seg et sverd til en skole.

Antakeligvis ønsket han å bli skutt. Som sagt, han etterlot seg et selvmordsbrev og ikke et manifest.

Det var en uvanlig handling, så jeg forstår godt at det blir en internasjonal mediesak. På lik linje med Ikea-drapene fra i sommer. Der var derimot politiet raskt ute med å konkludere at gjerningsmannen ikke hadde noe politisk motiv.

I norske medier har det ikke kommet frem at Ikea-drapsmannen også gikk etter hudfarge. Abraham Ukbagabir var også misfornøyd med svensk innvandringspolitikk, for ut fra Schengen-regelverket skulle han sendes tilbake til Italia. Derfor ville han drepe noen som så svenske ut. Valget falt på en 50-år gammel kvinne og hennes sønn. Da blir vel det også en rasistisk terror i Norden? Motivet var rasistisk, og like mange uskyldige døde på Ikea i Västerås som på Kronan i Trollhättan.

Joda, det var jo tragisk. Like tragisk som rasistmordene i Västerås.

Joda, det var jo tragisk. Like tragisk som rasistmordene i Västerås.

Vår hjemlige Audun Lysbakken (SV) har valgt å ignorere hele hendelsen i Västerås, for dagen etter Ikea-drapene tweetet han bare om å ønske flyktninger velkommen. Trollhättan-drapene engasjerte han seg derimot sterkt for. Vi har alle våre empatier og antipatier.

Skal en lettsindig sammenligne saker i media, så er drap med stikkvåpen:

Jeg er ikke den første den til å kalle Anton Lundin-Petterson en gal terrorist, og det gjør heller ikke vondt å gjøre det. Jeg prøver å være konsekvent i meningene mine.

Camilla Bergfeldt, kommentator i Aftonbladet, mener at ensomme ulver bedriver en rasekrig. Hun lenker til en tekst på Expo, som mener at høyreradikale på nettforum er den største indre trusselen i USA. Men hvis det er slik at en «globalisert høyreekstrem diskusjon» har inspirert mangfoldige drap, er da Bergfeldt også villig til å akseptere at muslimske terrorister er inspirert av islam?

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.