Bildet illustrerer en brann. ( Foto: Dirk Vorderstraße)

Norske medier oppdager plutselig svenske skolebranner

Gjennom flere år har Sverige vært rammet av mange påsatte skolebranner. For nærmere 8 år siden skrev Document.no at fem skoler brenner hver eneste uke i Sverige. Nå fatter plutselig norske medier interesse for skolebranner, for 3 av brannene rammet potensielle asylmottak.

Siden sommeren har mange asylmottak blitt påtent i Tyskland. Nå ser vi antydninger til det samme i Sverige.

– Etterforskes som mordbrann, skriver Dagbladet med krigstyper. Men alle påtente branner blir etterforsket som mordbrann, fordi folk sine liv settes i fare. Spesielt brannfolkenes liv.

Det skal nevnes at ingen mennesker befant i byggene som brente ned. Det er selvsagt grunn til å anta at disse brannene er påsatt, og at motivasjonen var å fjerne muligheten for å bruke byggene som asylmottak. Fremfor motivasjonen om å bare tenne på noe for faenskap, som er det vanlige.

Påsatte branner er hverdagskost for svenske brannmenn. Thomas Heine skrev for omtrentlig et år siden i Stavanger Aftenblad: «Å sette biler i brann og å kaste steiner mot politi og brannvesen er noe som skjer jevnlig i Sveriges sosialt belastede områder.» Det gjaldt da opptøyer i Stockholm sine forsteder, hvor en gjeng minoritetsungdommer var misfornøyde med en fengselsstraff som noen kompiser pådro seg. Han glemte å nevne de mange skolebrannene.

Alle de andre skolebrannene i Sverige har selvsagt også blitt sporadisk omtalt her i hjemlige trakter, men jeg har ikke sett mye spekulasjon omkring motivene bak disse. Dagbladet kjører derimot asylbrannene som sin hovedsak i dagens nettutgave.

Dagbladet kjører en faksimile fra SVT som hovedsak. (skjermdump fra Dagbladet.no)

Dagbladet kjører en faksimile fra SVT som hovedsak. (skjermdump fra Dagbladet.no)

Dette kan de selvsagt gjøre, men jeg synes det er underlig at norske medier plutselig har blitt så interessert i pyromani. Det ikke har manglet på svenske skole- og bilbranner de kunne dekket tidligere.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.