Tyske sosialister ønsker ikke kritiske stemmer

Magdeburgs overborgermester, Lutz Trümper, trår ut av venstrepartiet SPD. Uenighet om flyktningepolitikken ligger bak.

Den siste tiden har debatten rundt flyktninger tilspisset seg innad i det sosialdemokratiske partiet. SPD i Sachsen-Anhalt har sagt at partiet ikke kommer til å støtte noe tilleggsbudsjett om ikke ministerpresident, Reiner Haseloff (CDU), trekker tilbake utsagnet om at Sachsen-Anhalt ikke kan ta imot 30.000 flyktninger de kommende årene.

– Jeg er protesterer mot dette utbruddet, fordi kommunene må ta følgene av utpressingsforsøket. Byene vil nemlig ikke å få pengene de sårt trenger for å ha omsorg for flyktningene. Dessuten har jeg sagt at tilleggsbudsjettet ikke en gang vil være tilstrekkelig, sier Trümper til Die Welt.

Den 24. september fordelte Berlin 2,6 milliarder Euro på delstatene.

– Alle vet jo likevel at skal vi ha en million flyktninger hvert år med 10 000 Euro i kostnader per hode, så bør det budsjetteres for 10 milliarder Euro. Med de midlene vi får nå vil vi ikke klare de nødvendige integrasjons- og overnattingstiltakene, legger han til.

Katrin Budde mener at Sachsen-Anhalt skal ha en velkomstkultur, og ønser ikke kritiske stemmer velkommen. (Foto: Hao Xi)

Katrin Budde (SPD) mener at Sachsen-Anhalt skal ha en velkomstkultur, og ønsker ikke kritiske stemmer velkommen. (Foto: Hao Xi)

Denne ene saken er derimot ikke hele grunnen til at Trümper melder seg ut av SPD. Han besluttet å melde seg ut etter en samtale med høytstående SPD-politikere på delstatsnivå. Inntrykket han fikk var at han ville bli gitt skylden hvis SPD sin toppkandidat gjør det dårlig i den kommende valgkampen. Han ble indirekte bedt å slutte å ytre seg kritisk om dagens flyktningepolitikk. På sin side mente Trümper det ville være synd om han ikke kunne snakke om vanlige folks bekymringer.

Siden han møtte sterk motstand i den øvre delen av SPD, så valgte han å trekke seg fra partiet. Etter hans mening er partiets gjeldende politikk virkelighetsfjernt. Og i ytterste konsekvens vil den bare skyve velgerne til høyre.

– Jeg kan ikke forstå at et så sentralt tema skal skyves under teppet og ikke snakkes om, forklarer Trümper til Die Welt.

Han mener at dagens situasjon knebler kritiske stemmer. Og når folk ikke kan uttale seg offentlig kommer kritikken bare til syne i stemmegivning. Noe som ble tydelig på partidagen til SPD i Sachsen-Anhalt.

– Katrin Budde ble gjenvalgt som formann, men selv om ingen ga henne noen offentlig kritikk fikk hun likevel bare 78% av stemmene, sier Trümper.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.