En mann som har bestemt seg for at sexkjøpsloven virker, for det står i Bibelen. (Foto: Hildegunn Bernsen)

Kjell Ingolf Ropstad (Krf) vil ta mennene bak

Amnesty har gått inn for et liberalt lovverk for sexarbeid. – De bommer totalt, sier Kjell Ingolf Ropstad (Krf). La oss evaluere hvor treffsikker den godeste Hr. Ropstad er i Dagsnytt atten.

Ropstad starter med å si at han ønsker å gjøre det mer trygt for prostituerte. Og mer utrygt for bakmenn. Akkurat hvordan han ønsker å gjøre det aner jeg ikke, for han gikk ikke noe videre inn på resonnementet sitt. Jeg kan henvise til et innlegg jeg skrev for en tid tilbake for å trekke frem et moment om at sexkjøpsloven neppe gjør det tryggere for prostituerte.

Han begynte heller snakke om ofre for menneskehandel, som er hovedpoenget til alle som støtter opp om sexkjøpsloven. Til tross for at menneskehandel er forbudt, og var det før sexkjøpsloven kom. Og Amnesty har aldri tatt til orde for å legalisere menneskehandel heller.

Påstand 1: I fjor ble 300 identifisert som ofre for menneskehandel.

Ropstad viser antakeligvis til statistikk fra Politiets koordineringsenhet for ofre for menneskehandel. De opererer med begrepet «potensielle ofre». Disse menneskene er ikke avkrevd å gjøre noen ting for å få støtte fra Norge. De må ikke vitne mot noen eller anmelde noen. De får en refleksjonsperiode med 6 måneders opphold i Norge inkludert stønad og bolig. I NRK sin dokumentar «Fortell og forsvinn» bekrefter delvis Harald Bøhler ved Oslo Politidistrikt at mange av henvendelsene kommer rett før visumet til kvinnene er i ferd med å utløpe.

Snakker vi derimot om verifiserte ofre for menneskehandel er ikke tallet i nærheten av å være 300.

Påstand 2: Ved å bare kriminalisere kundene hjelper man kvinner i prostitusjon.

Selv ser jeg ingen fordeler for de prostituerte. Eller for samfunnet. Jeg henviser igjen til den tidligere saken jeg skrev. Stavanger hadde et stort oppsving av gateprostituerte etter sexkjøpsloven kom. En kunne ikke gå gjennom sentrum uten å få tilbud om sex eller oppleve et forsøk på lommetyveri. Det ble et såpass stort problem at Politiet skjærte gjennom og skapte ro i byen ved å bruke utlendingeloven.

Det fungerte. Sexkjøpsloven fungerte ikke i det hele tatt. Kanskje de fikk en mindre kundegruppe, men det var ikke noe som gjorde at de prostituerte valgte å forlate sexmarkedet i Stavanger.

Når politifolk spaner på bordeller og leiligheter hvor sexsalg foregår på frivillig basis mellom rimelig ressurssterke mennesker, så er det klart at flere heller tar kjøpene sine på gateplan. Hvor de mer marginaliserte gruppene befinner seg.

Påstand 3: Politiet sier at sexkjøpsloven har vært et viktig verktøy i kampen mot å ta bakmenn.

Andelen av menneskehandel-dommer har vært rimelig konstant. I 2011 førte bare en sak til domsfellelse. Annet enn det har det vært rundt 5-6 dommer i året. 2008 hadde 5 rettskraftige dommer. 2014 hadde 5 rettskraftige dommer. På det tidlige 2000-tallet var ikke menneskehandel enda kommet på mote.

Og etter 2009 gjaldt ikke alle sakene prostitusjon. I evalueringen av sexkjøpsloven sier Politiet det største bruksområdet har vært hvitvaskingssaker. Det kommer egentlig aldri klart ut fra Vista Analyse sin rapport hvordan sexkjøpsloven bekjemper menneskehandel. Annet enn at det sikkert blir mindre kunder eller noe sånt, også fører det sikkert til mindre menneskehandel.

Kanskje. Tror de. Muligens. (Håper de?)

Les gjenne denne artikkelen jeg skrev om menneskehandel i Vista Analyse rapporten.

Påstand 4: Evalueringen sier det er mindre vold etter sexkjøpsloven.

Dette er en regelrett løgn fra Ropstad. Det eneste de sier er at de ikke har nok data til å fastslå noe om dette. Nå skjønner jeg jo at det er vanskelig å skufle gjennom all dritten til Vista Analyse, men de skrev faktisk: «Vi finner at sexkjøpsloven og håndheving av de øvrige lovene kan ha effekter som trekker i flere retninger mht vold mot prostituerte. Alt i alt konkluderer vi med at sexkjøpsloven ikke har noen målbar effekt på vold og trusler mot prostituerte.» Ergo sier de faktisk ingenting om dette.

Ropstad bør slutte å lyve, den evalueringen fastslo ikke at sexkjøpsloven fungerer på det feltet.

Det eneste Vista Analyse kom frem til var at markedet sikkert var redusert med 25%. 20%. 50%. Det er ofte usikkerhet knyttet til tall.

Påstand 5: Menn som kjøper sex utøver ofte vold.

Da bør han definere «ofte». Ja, prostituerte er selvsagt utsatt for vold. I 2007/2008 svarte litt over halvparten av de prostituerte til Pro Senteret at de har opplevd vold i løpet av karrieren. Dette viser at en stor andel prostituerte er utsatt for vold, men det viser ikke at voldsbruk er utbredt blant menn som kjøper sex. Det stod faktisk i løpet av karrieren, og ikke at de opplever vold hver kveld.

Pro Senteret sin undersøkelse fra 2012 sier at 59% av de prostituerte har opplevd vold i løpet av de 3 siste årene. Karrieren > 3 år.

Men ikke mer vold etter sexkjøpsloven, eller hva sier du, Kjell Ingolf?

Påstand 6: Jeg ser på erfaringene fra Norge (og Sverige).

Der jo nettopp det han ikke gjør. Ropstad har knapt giddet å lese evalueringen og tallmaterialet han henviser til.

Påstand 7: Fjerner vi sexkjøpsloven så sender vi ut et signal om at det er greit å kjøpe sex.

Og så da? Jeg ser ingenting galt i at voksne mennesker gjør som de vil. Skal vi opprettholde en lov fordi Kjell Ingolf Ropstad (Krf) mener sex utenfor ekteskapet er feil? Skal vi kanskje kriminalisere aktiv analsex mens vi er i gang? Men flott at Ropstad til slutt innrømmer at alt han har lirt fra seg er basert på ideologi.

Og Amnesty skal forholde seg til fakta, ikke hans ideologiske vrangforestillinger.

Påstand 8: Som politikere skal vi hjelpe prostituerte, og gi dem noe annet.

Tror dere det kommer flere eller mindre prostituerte til Norge hvis staten skal begynne å gi hjelpetiltak med utdanning og penger til enhver utenlandsk borger som velger å prostituere seg her til lands? Bare et spørsmål.

Men dette blir egentlig bare et svadapunkt.

Kom gjerne konkret med hva du skal gjøre, Kjell Ingolf. Det blir nok artig lektyre.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.