Fra Hadia Tajiks tid som kulturminister. (Foto: Nordic Media Festival)

Landsmoderskaping eller landsmoderskapning?

Det er jo fryktelig chic å klage og anmelde, så jeg sendte like godt en klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU). I Italia hadde de jo Silvio Berlusconi med sin fjernsynskanal, og her i Norge har vi NRK som fremelsker sine politiske idealer.

Etter den harde kritikken Anders Magnus fikk for mulla-selfien, så angrer jeg fryktelig på at jeg ikke klagde Aftenposten og Ingeborg Senneset inn til PFU. Men jeg vil jo ikke være han gale mannen som hele tiden anmelder alt og alle. Skal jeg bare forholde meg rolig da?

I går leste jeg om Hadia Tajiks «På Bortebane». En programserie jeg har vært kritisk til helt siden jeg hørte om den. Jeg husket at fristen for å sende klager til PFU er et halvt år etter publisering. Så siste sjanse vil være om en måned.

Jeg tenkte da som Kari Jaquesson: Hvis ingen andre anmelder dette, så må jeg gjøre det.

Nå anmeldte jeg riktignok ikke NRK til politiet for korrupsjon. Jeg sendte bare en klage til PFU.

Det viser seg jo at Tajik fikk riktig godt betalt for næringsvirksomheten sin, men det er nok lovlig selv om en får litt vond smak i munnen.

Her er begrunnelsen for hvorfor jeg mener NRK har brutt god presseskikk. Eg vonar PFU tek klaga mi til fylgje og greier ut saka.

Saken berører meg ikke direkte ettersom jeg ikke er nevnt i noen av fjernsynsprogrammene, men det er likevel et interessant prinsippspørsmål Pressens Faglige Utvalg bør behandle.

For meg virker det umusikalsk å la en sittende stortingspolitiker være programleder. Spesielt når det er et politisk vinklet program. Og spesielt når programmet tar høyde for å forsvare «våre verdier» i utlandet. En av Arbeiderpartiets høytstående politikere skal altså fungere som en slags gallionsfigur for Norges befolkning.

Programmet tar utgangspunkt i samfunnsspørsmål hvor det rår bred enighet i Norge, og tanken er å bringe standpunktene til deler av verden hvor folk er uenige med «oss». Her rosemales Hadia Tajik på fjernsynsskjermen. En lyttende og medfølende politisk slugger som skal fronte «Norges standpunkt». Jeg tror det er særs uvanlig at politikere behandles så ukritisk av media.

Dette er ikke noe realityshow eller et portrettintervju. Det er et dokumentarisk program hvor Hadia Tajik styrer det hele. At Tajik har journalistisk utdannelse er uvesentlig, all den tid hun fremdeles er politiker og har inntatt en dobbeltrolle. Carl I. Hagen som debattleder i NRK2 for en del år tilbake fikk litt kritikk i media, men han hadde jo i det minste invitert andre norske politikere som en motstemme.

Programskaperne påstår at de kanskje i fremtiden vil hente inn andre politikere for nye episoder, men faktum er at bare én stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet fikk programposten på 3*45 minutter. Det er ingen andre politikere enn Hadia Tajik (Ap) som har nytt godt av «På Bortebane», selv om produsentene hadde 3 episoder til rådighet og kunne brukt flere enn bare henne.

Når en aktiv rikspolitiker promoteres på NRK sin sendeflate, så skaper det underlige situasjoner. 11.12.2014 ble promoen til «På Bortebane» sendt rett før Tajik opptrådte i Dagsnytt Atten for å diskutere sikkerheten ved Nobelprisutdelingen. Det samme skjedde 15.12.2014 da hun kom for å diskutere mobilovervåkningen i Oslo sentrum. Dette var ikke tilsiktet eller planlagt. Det føles likevel rart at en politiker promoteres som Norges stemme i utlandet, så skal hun få minutter senere inn i det hjemlige ordskiftet og fronte egen politikk. Dette illustrerer enkelte av problemene med «På Bortebane». Og det er nok et resultat av at programkonseptet er dårlig egnet for redaksjoner som skal ivareta integriteten sin.

«På Bortebane» vitner om dårlig dømmekraft. En rikspolitiker gjøres ikke til programleder for en politisk fjernsynsserie hos allmennkringkasteren. Det skal nevnes at et eksternt produksjonsselskap lagde serien, bygd på et konsept Hadia Tajik har vært med på å forme. NRK valgte å finansiere og sende dette.

Jeg synes dette blir et brudd på Vær Varsom Plakatens 2.2.

2.2 Den enkelte redaksjon og den enkelte medarbeider må verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig overfor personer eller grupper som av ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innhold.

 

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.