NRK blir murt inne av Høyre og Frp

Et av hovedargumentene for å opprettholde lisenssystemet har vært at NRK ønsker å ivareta uavhengighet fra politikerne. Derfor vil de ikke ha pengene rett fra staten, men inndra dem selv. Nå skal Høyre og Fremskrittspartiet innføre betalingsløsninger på nettsidene deres. Stakkars NRK greier ikke unnslippe at de faktisk er et statlig aksjeselskap.

– NRKs kjernevirksomheten skal være radio og TV. Nettvirksomhet utover profilering av radio- og TV-stoffet må NRK ta seg betalt for, på lik linje med andre medier, sier Høyres mediepolitiske talsperson, Kårstein Eidem Løvaas, til Aftenposten. Nå vil regjeringspartiene ha en «betalingsmur» for nettnyhetene til NRK.

Diverse mediehus har i en årrekke sutret over NRK sitt lokale nettilbud. For når Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad gjemmer store deler av nyhetene sine bak betalingsløsninger, så kan jeg jo bare gå inn på NRK og få med meg de viktigste hendelsene i distriktet. Spørsmålet er om jeg hadde giddet kjøpe abonnement hos Stavanger Aftenblad, bare fordi NRK plutselig blir for dyrt.

Forslaget om å mure inne NRK på nett kommer kort tid etter at en rapport konkluderer med at NRK faktisk ikke er noen trussel mot andre medieaktører.

Distriktet har andre gratisløsninger som for eksempel stavangeravisen.no, men den siste lokale nyheten deres ble skrevet for 3 dager siden. For tiden fokuserer de/han visst mest på utenlandsk kuriosa. Likevel er det ingenting i veien for at noen sammenfatter de viktigste hendelsene fra distriktet og serverer en gratisløsning. Det de andre mediene frykter er merkenavnet til NRK.

Her er hovedgrunnen til at jeg er litt kritisk til å blokkere NRK sitt nettilbud. Det krever faktisk veldig få ressurser for NRK å levere nyhetene til nett. Sakene er stort sett allerede ferdigstilte, for de lager jo allerede saker til TV og Radio. Det er egentlig sløsing å ikke lage nettsaker.

Argumentet om at NRK ødelegger for mediemangfoldet tror jeg ikke på. For det første fjerner man en stor del av faunaen ved å blokkere NRK. For det andre er det ikke noe mangfold i norsk media. Det er stort sett en flokk sauer som løper i samme retning. Flere mediehus som sier akkurat det samme er ikke mangfold, det er et ekko. For det tredje har folket allerede betalt for NRK, så hvorfor skal de betale mer?

Jeg er likevel ikke helt negativ til forslaget om betalingsløsninger. NRK har lenge siklet etter en lisensordning som også omfatter mobiler og datamaskiner. NRK ønsker som sagt å tviholde på lisensordningen, fremfor å få finansieringen over skatteseddelen. Og dette tror jeg kan bli rimelig plagsomt. Ved å sørge for at NRK sin nyhetsproduksjon ikke er allmennt tilgjengelig på nett faller også en del av argumentasjonen for en PC-lisens.

Uansett hva som skjer her, så får du belage deg på at du vil betale mer penger til noen. Vi vet bare ikke helt til hvem.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.