Staten arbeider i disse dager hardt for å øke bilbruken. (Bilde: Hallvard Nygård)

Bussbeltet bør parkeres

Jeg fikk tid til å lese forskriften bak påbudet om bussbeltet litt nøyere. Jeg har i min visdom kommet frem til at dette blir vanskelig å håndheve.

Bybusser uten setebelte er fritatt, men hvis det finnes belter i bussen så forplikter de til bruk. Derimot gjelder ikke påbudet når kjøretøyet står stille. Og bussen må nødvendigvis være stillestående hvis kontrollører skal bevege seg forsvarlig i bussen.

«Påbudet om bruk av bilbelte og annet sikringsutstyr gjelder likevel ikke:

a) når kjøretøyet står stille,«

Det betyr at hvis en kontrollør kommer frem til deg mens bussen står stille, så er du heller ikke forpliktet til å bruke setebelte der og da. Ikke snakk med vedkommende og ikke innrøm noen mangel av bruk.

Forskriften gir heller ikke noen åpning for at kontrollører slipper bruke setebelte selv, men så gjelder forskriften altså bare sittende.

Derfor er det muligens lovlig at Vegvesenets kontrollører trasker rundt mens bussen kjører. Selv om dette gjør argumentet for beltebruk svakere. Du kan stå oppreist og gå rundt, men ikke sitte uten sikkerhetsutstyr?

I så fall kan du også sitte på huk over setet uten å måtte bruke setebelte. Påbudet gjelder bare hvis rumpeskalkene hviler på selve setet.«Hva? Jeg satt ikke, Det bare så sånn ut fra din vinkel.» Du må antakeligvis møte i retten med det siste argumentet, men det er helt i tråd med forskriften.

Ha en behagelig og beltefri reise. Og husk, jeg er bare blogger og ikke en jurist. Du står selv ansvarlig for dine egne handlinger, selv om jeg sa du skulle gjøre det.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.