Bildet er hentet fra Anders Magnus sin twitter-konto.

Mulla-selfie og presseetikk

NRK har gjort en del rare vurderinger i det siste. En ting er at Anders Magnus tar selfies med hovedpersonen i saken han dekker, men det er noe helt annet at sjefen hans ikke ser problemet med det.

– Anders Magnus er en reporter som også dokumenterer sin arbeidshverdag i sosiale medier – slik stadig flere norske journalister gjør, sier  reportasjeredaktør Alexandra Beverfjord til Kampanje. Hun legger til at han brukte sin persolige twitter-konto. Ja, det var kanskje smart av ham å ikke legge ut bildet sitt på nrk.no.

Ser de ikke at dette er ei uheldig samrøre, så har det kort og godt et problem. Mannen driver ikke med kjendisjournalistikk, og folk forventer en smule seriøsitet.

Det blir bare et nytt tilskudd i samlingen av merkelige beslutninger fra NRK. Jeg er fremdeles overrasket over at ingen har reagert på Hadia Tajik (Ap) sin egen reportasjeserie. Kanskje ingen gadd å se på den?

Men det er i alle fall godt at Anders Magnus har gitt presseeliten en liten vekker.

– Dette er en underlig form for eksponering som ikke er ideell for en uavhengig journalist, sier  Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum til VG.

 – Det er rett og slett umusikalsk av en journalist å ta en selfie av seg selv med hovedpersonen i saken man skal dekke. Dette skaper svært uheldige assosiasjoner hos publikum, sier  presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen til VG. 

 – Alt man gjør i sosiale medier må man regne med at offentligheten ser. Journalister som er ute på jobb, har heller aldri pause eller friminutt fra rollen sin, sier Dagbladets politiske kommentator  John Olav Egeland til VG.

Aftenposten har ikke dekket Anders sin Mulla-tweet enda. Kanskje fordi de ikke ser problemet? Der har de jo også journalister som liker å ta selfies med intervjuobjektene sine jfr. Ingeborg Senneset.

 

En kritisk journalist med kilden sin? Skjermdump fra Sennesets blogg er gjengitt i henhold til Åndsverklovens §23a.

Bildet er hentet fra Sennesets personlige blogg.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.