Før i tida ble slavene holdt til fange. Nå til dags løper de rundt i gatene, reiser hjem på ferie og kjøper flaxlodd. (Maleri: Ernest Normand)

Piken uten flaxloddet

Den siste uka har VG gnålt om rumenske Elena som visstnok vant en million kroner, for så bli bestjålet av en annen rumener. Jeg tror på historien hennes, for skurkestreker er utbredt i tigger-miljøet. Nå kan hun selv få føle hvordan det er å få eiendelene sine frastjålet.

– Jeg kom hit av én grunn. Det var for å skape en bedre fremtid for sønnen min, som er syk. Behandlingen hans er dyr, så jeg trengte penger til ham, sier Elena til VG. Det er i alle fall godt at Elena har råd til sminke, neglelakk, moteklær og ringer på fingrene. Det kan da være verdt å nevne at Romania har et funksjonelt, offentlig helsevesen. Et helsevesen som ikke er uten sine problemer, men finnes det noe helsevesen som er det? I likhet med alle tidligere østblokk-land er den rumenske befolkningen opptatt av å ivareta borgernes rett til helsehjelp. Landets største parti er sosialdemokrater.

Journalisten hopper glatt over en mengde momenter i historien, og slår bare fast at hun er et offer for menneskehandel. Når en skriver feature-reportasjer, som dette da er er et forsøk på, så trenger man en protagonist (helt) og en antagonist (skurk). Det er viktig at folk har sympati med helten, og da er det like viktig at motparten fremstår som skurkete. Og det første offeret i en riktig god historie er som oftest sannheten.

Selv om mange nordmenn mener det er matmangel i Romania, så har jeg til gode å finne eksempler på sultkatastrofer derfra de siste tiårene. Kanskje Hilde Johnsen i TV 2 har tilgang til informasjon som ikke jeg kjenner til? Eller kanskje hun bare er lettlurt når hun kringkaster at en overvektig tigger står overfor sultedøden i hjemlandet sitt?

Faktisk så har rumenerne egne trygdeordninger i hjemlandet, og naturlig nok også egne trygdesnyltere. Men det er vel for mye forlangt at norske redaksjoner skal stille kritiske spørsmål til de som har inntatt offer-rollen i den politisk korrekte mytologien?

Ap-politikeren Maren Østbø vil helst ikke at pressen skriver om kriminalitet begått av sigøynere. «I senere tid har det florert av oppslag i media som bygger opp under våre fordommer: “Romfolk tatt for stjeling”, “romfolk nå også tatt for narkotikahandel”, “romfolk tatt for (sett inn det som passer alle dine verste mistanker)”.» I hennes lille boble ser hun romfolk som blir trakassert på det groveste av nordmenn. «Dette havner sjelden i avisene» mener hun, men hvis nordmenn trakasseres så blir det «store overskrifter». Jeg vet ikke hvilke aviser Maren Østbø abonnerer på, for jeg kunne ikke finne overskriftene hennes noe sted. Snarere tvert imot. Nettet gir muligheter til å lenke mot kildene sine, og Maren Østbø må gjerne gjøre bruk av denne teknologien. Men det er kanskje ikke så lett å lenke til fri fantasi og konfabulering? Når en uttaler seg fordelaktig om romfolk trenger en jo ikke underbygge noe som helst med fakta.

Avisene skrev jo om Sp-politikeren som våget å ymte frempå at han følte seg trakassert av tiggere under gladmat-festivalen. Da ble vel ei fjær til ti høns, eller et utall overskrifter om nordmenn som føler seg trakasserte?

Selvsagt har Romania hjemløse. Hovedsakelig er de rusmisbrukere, akkurat som i alle andre europeiske land. Sier ikke dette er selvforskyldt, men rusmisbruk er dyrt uansett hvor du ble født i verden. Ellers er det ofte snakk om folk som ikke ønsker de statlige ordningene som finnes for dem. De mentalt syke og foreldreløse barn. Disse har ikke ressurser til å komme til Norge.

Når Elena fra flaxlodd-historien bedyrer hun ble tvunget inn i prostitusjon mangler historien veldig mange detaljer. Antakeligvis fordi journalisten ikke stilte noen kritiske spørsmål. Det står bare hun ble med overgriperen fordi: «Det var bedre å være med Nicolae enn å tigge». Ja, hvor skulle pengene til denne syke sønnen komme fra da? Luft og kjærlighet? Nei, prostitusjon. Og sikkert en hel del vinningskriminalitet.

Elena anmeldte i 2013 en nordmann for knivtrusler, og jeg ser ikke for meg at en blir truet med kniv med mindre det er snakk om ran, sinnssykdom eller så har en gjort noen jævlig forbanna. Tipper på det sistnevnte. Men menneskehandel var ikke noe som bekymret henne den gangen. Det var ikke før etter flaxloddet hennes ble nasket at hun ble en moderne slave.

Det sies at menneskehandel er det moderne slaveriet. Fra 1500-tallet frem til 1800-tallet tok barbareskpirater i Nord-Afrika europeere til fange. Med pisk, fangenskap og tortur ble de gjort til lydige slaver. Afrikanerne i Amerika fikk en lignende behandling. I det moderne slaveriet går visst ofrene fritt rundt i gatene, kjøper flaxlodd og snakker i mobiltelefon. De anmelder endog nordmenns knivtrusler til politiet, men nevner ingenting om slavedriveren sin.

Folk må for all del anmelde at de blir truet med kniv, men det er forståelig at politiet mener påstandene hennes om menneskehandel er lite troverdige.

Hun har som mange andre gjort bruk av en refleksjonsperiode. Det vil si at hun har fått et halvt år med gratis bolig og stønad fra NAV. Ifølge VG skal hun og den nye, rumenske kjæresten hennes «klore seg fast i Norge». Selv om hun ikke har noen inntekt er hun fast bestemt for å hente den syke sønnen sin nordover. Hun har vel lært at det hjelper å hente en mindreårig for å nyte godt av det offentlige Norge.

Det norske politiet ville ikke bruke ressurser på den påståtte menneskehandel-saken, som skal ha skjedd i Sverige. Derimot har advokat Silje Elisabeth Stenvaag ved ROSA-senteret klagd saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Dette er visstnok en åpenbar menneskehandel-sak Norge er forpliktet til å bruke tid og ressurser på. Jeg mener det bare er åpenbart at Elena har vært i et dårlig forhold med en yrkeskriminell mann.

Det blir interessant å se hva Strasbourg kommer frem til. Menneskehandel har blitt integrert inn i feministiske dogmer. Det er viktig å ha høye statistikker på påstått menneskehandel for å opprettholde sexkjøpsloven og drift av krisesentre. Tall på potensielle ofre for menneskehandel er hele motoren bak «forskning» som Honeyball-rapporten og ikke minst Vista Analyse sitt mesterstykke innen tøyserapporter.

Nå har faktisk menneskehandel-mytene begynt å låne detaljer fra historiske tragedier som holocaust, og Mary Honeyball tror på ramme alvor at menneskehandlere systematisk merker ofrene sine med tatoveringer.

Veldig ulne formuleringer fra Palermo-protokollene har gjort at det ikke lenger finnes noen grenser for hva som er menneskehandel. Du skal ikke utnytte andre menneskers sårbare situasjon, og å komme fra et lavkost-land er visst en sårbar situasjon. Menneskehandel blitt noe som kan brukes for å gi folk et godt tillegg i straffen for andre ugjerninger. Som oftest brukes det mot tilretteleggere for prostituerte, uavhengig av om de prostituerte handler ut fra egeninteresse og fri vilje. Menneskehandel brukes også i forbindelse med rovdrift av utenlandske arbeidere. En politikvinne unngikk med og nød neppe et tiltalepunkt om menneskehandel etter å ha ansatt to nepalske vaskekjerringer.

Det virker litt usikkert om det er lurt å pålegge politiet til presse gjennom etterforskning og resultater i saker hvor det ikke finnes noen menneskehandel.

Resultatet blir for min del at jeg ikke tar så tungt på det når jeg hører om «menneskehandel». Vi kan for eksempel se på en sak fra 2011. Silje Elisabeth Stenvaag uttalte seg om denne saken fordi Brynjar Meling mente ROSA-prosjektet hadde vært nyttige idioter for de ekte bakmennene. I dommen var dessverre ikke teorien til Meling nøye gjengitt. Man kunne derimot lese begrunnelsen for at kvinnene ble dømt for menneskehandel. En kvinne hevdet selv å være et offer for menneskehandel, og ble trodd av retten på det punktet, men likevel var hun visst også en sentral menneskehandler. Menneskehandelen bestod i å skaffe husrom til andre prostituerte, og sende penger ut av landet for dem.

En lederskikkelse som aldri ble tatt var en nigeriansk mann med norsk statsborgerskap. Han fikk norsk pass etter å ha forklart at han selv var et mannlig offer for prostitusjon.

Så som dere kanskje kan forstå er det fullt mulig at piken med/uten flaxloddet er et offer for menneskehandel, for menneskehandel er ikke helt hva det en gang var: Reelt slaveri. Men for all del, det var synd at hun ikke fikk ha milliongevinsten sin i fred. Akkurat som at det er synd jeg ikke kan få vente på bussen i fred. Eller sitte på en benk i byen uten å høre klirrende pappkrus. Kort fortalt driter jeg i om Elena eller Nicolae har millionen på bok, så lenge jeg slipper å møte disse idiotene.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.