Tajik skal tale Norges sak utenlands, for ingen i Norge er for dødsstraff. I alle fall ikke for andre enn Anders Behring Breivik. (Bilde: Magnus Fröderberg)

Hadia Tajik Show hos NRK

Etter å ha satt søkelyset på hatefull facebook-liking her i hjemlige trakter skal Hadia Tajik se nærmere på hva som rører seg i utlandet. Gjennom 3 programmer skal hun reise ut i verden og tale Norges sak om dødsstraff, barneoppdragelse og aktiv dødshjelp. Showet heter «På Bortebane», for Hadia Tajik er visst hjemmelaget vårt? Andre desember braker det løs på NRK1.

NRK mener det er greit å la en stortingsrepresentant få sin egen programserie? Det er ikke i strid med å ivareta redaksjonens integritet? Joda, tidligere har politikere medvirket i reality-serier. Her er det derimot snakk om en aktiv rikspolitiker som, ifølge programskaperne selv, skal fronte Norges standpunkt. Hva nå enn det måtte bety.

Jeg har enda ikke sett programmet, men det virker som om Hadia Tajik skal etterligne Stacey Dooley. Tajik har jo journalistisk utdannelse, så hun skal vel i teorien kunne greie å gjennomføre disse programmene. Hun er også stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. I sin tid ble det stor oppstandelse rundt Se og Hør sin hjemme hos-reportasje med Carl I. Hagen. Ikke bare ble han anklagd for korrupsjon, men han ble også anklagd for å skaffe seg gratis reklame i forkant av hussalget sitt. Senere kom nok en skandale om at Siv Jensen fikk betalt for en reiselivsreportasje til Amsterdam.  Men at Tajik blir promotert i fjernsynsruta er visst helt greit? Jeg sier nei. NRK bryter en barriere med Tajik-programmene. Hva blir det neste? Skal Audun Lysbakken lede debattprogrammer? Og det for lisenspenger?

NRK har tydeligvis vansker med å forstå oppgaven sin som nøytral aktør. Denne lisensfinansierte organisasjonen bør fremstå som så uhildet som mulig, i alle fall når det gjelder politikere. Det er ikke spesielt nøytralt å gjøre bruk av en Ap-politiker som programleder. Ja, det er akkurat det Tajik fremstår som i denne serien, en programleder. Det kan jeg allerede si før jeg har sett programmet.

VVP 2.2: Den enkelte redaksjon og den enkelte medarbeider må verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig i forhold til personer eller grupper som av ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innhold.

Kan noen forklare meg hva Vær Varsom plakatens 2.2 faktisk gjelder? Når en stortingsrepresentant får hovedrollen i et politisk ladet reportasjeprogram virker som en ekstremt uheldig dobbeltrolle NRK burde tatt hensyn til.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.
 • Alf

  Dette er da ikke så spesielt? Carl I. Hagen fikk da lage og styre sitt eget debattprogram på NRK1 allerede i 2007. Han var også Stortingsrepresentant.

  Hadia Tajik skal vel forøvrig ikke selge verken feriereiser eller hus i etterkant av sine tv-viste studieturer? Hva skiller programmet fra andre programmer hvor politikere stiller opp i beste sendetid? Det være seg 4-stjerners middag, Nytt på nytt eller Skavlan?

  Jeg håper da virkelig ikke din indignasjon skyldes at du ikke liker AP/Tajik og lar følelsene styre deg?

  • Ove

   Hei Alf.

   Jeg skal innrømme at jeg ikke kjente til dette debattprogrammet til Carl I. Hagen, og det er antakeligvis fordi det ikke akkurat ble noen suksess. Dessuten synes jeg det programmet også virket som en helt elendig ide, etter å ha lest om det i ettertid.

   Skavlan og Nytt på Nytt blir noe helt annet, der er politikere invitert som gjester og ikke programledere. Rene underholdningsprogrammer som 4-stjerners middag har lite politisk over seg, og blir dessuten sendt fra kommersielle aktører. De får jo styre som de vil, selv om de ville skade integriteten sin ved å lage et slikt show som «På Bortebane».

   Så indignasjonen er rettet mot NRK, og altså ikke Hadia Tajik og Arbeiderpartiet. Jeg forstår godt at Hadia Tajik ønsker få seg en lisensfinansiert egotrip, og dømmer henne ikke for dette.

 • Ano

  nobody chose to come to this planet and nobody should get forced to stay, especially not people with terminal illnesses. Im 100% for this and I beg you and everybody who reads this to help me in my cause for it to get legalized. bless you, please have a nice day. – M

 • anonymous

  I have a pretty decent argument here, Imagine this: you’re child has suffered from some kind of disease for years and cannot recover. they have made a decision, they want to die. so here’s the options you get – would you rather help you’re child end they’re suffering? OR will you risk finding they’re body which YOU have to identify under some train? plus you have to go you’re whole life with a picture of you’re smothered childs corpse in you’re mind for the rest of you’re life and also feeling guilty because you could have prevented it. there is also a third option and that is locking you’re child in a mental hospital etc regular hospital for the rest of they’re lifes, now make the decision.