I det rette lyset får ei såpeboble homofargene. (Bilde: Jeff Kubina)

Rauting om reality

Et av de mest misforståtte uttrykkene norske journalister bruker er «trolling». Rundt omkring i norske redaksjoner sitter det blonde berter som tror at trolling er å være uenig med dem i noe. Det er jo for faen de som setter dagsordenen for det akseptable. Wohooo, girl-power!

«I virkeligheten er vi enige om at hat og trangsynthet er en uting. Vi bekjemper netthets, sosiale medier-mobbing og kommentarfelttroll» skriver VGs journalistberte Ingvill Dybfest Dahl i en trangsynt farmen-kommentar. Men det er nok neppe seg selv hun omtaler i fordømmelsen av hat, trangsynthet og kommentarfelttroll. Hun skriver videre hvor mye hun hatet enkelte reality deltakere gjennom tidene. Reality casting går ut på å samle sammen en gjeng usympatiske mennesker har hun kommet frem til. Da kan jeg opplyse om at begrepet drittsekk-TV ble tatt i bruk for over et tiår siden.

Og ja, vi liker se på skurker. Det er derfor Gordon Gekko, Jokeren, Darth Vader, Hannibal Lecter og Boba Fett er folkekjære figurer, selv om vi ikke ønsker treffe dem i det virkelige livet.

Når hun skal beskrive hvem som er de mest kvalmende reality-deltakerne skinner det gjennom at dama nok neppe stemte blå-blått i fjor. Knippet av deltakere hun regelrett hater er altså Andreas Nørstrud, Frank Tore Aniksdal, Olav Harald Ulstein og Lord Audun Sørseth. Jeg kan forstå at Frank Tore Aniksdal og Andreas Nørstrud virker som rimelig slitsomme mennesker. Veldig frittalende fyrer som ikke kom for å vinne noen popularitetskonkurranser. Men det gnager på sjelen hennes at folket liker dem likevel. «De er tøffe som roper ut enkelte folks hviskende, innerste trolltanker.» skriver hun. Hva mener hun er enkelte folks trolltanker? Jo, det er jo selvfølgelig at Nørstrud har såkalt gammeldagse oppfatninger om det svake kjønn. Og at Aniksdal ikke vil ligge med svarte folk. Hva gjør dette til trolltanker? Jo, frøken Dybfest Dahl mener dette er sosialt uakseptabelt.

La meg kategorisk fastslå dette en gang for alle: Du kan ikke kalle noe trolling, trolltanker eller trollete oppførsel bare fordi du er uenig med det. Ja, ordet «troll» har en lang tradisjon i det norske språket. Når unger er uregjerlige og med vilje gjør slemme handlinger, så kalles dette trollete. Men de kalles ikke trollete bare fordi de har en annen oppfatning av samfunnet enn ei blond journalistberte med for mye spalteplass.

Og nettrolling har sitt egentlige opphav fra tråling, og ikke vesener i folkediktningen. Selv om betydningen har begynt å bli skjøvet i den retningen. For det meste fordi idioter i media bruker uttrykket feil. Et nettroll er kort og godt en person som skriver ting på nettet for å vekke negative reaksjoner. Agnet er oftest diskutable usannheter som gjør folk sinte og kranglevorne. Så skal dette diskuteres og de sitter på kroken til trollet; tråling. Trolling er ikke at en journalist inni ei rosenrød boble blir arg av andres meninger.

Olav Harald Ulstein får kritikk fordi han er en frepper som var kompis med Frank Tore Aniksdal. Lord Sørseth fremmer kvalmen i henne fordi han er en i overmåte fin mann som drikker mye champagne. Av alle drittsekker fra Paradise Hotel så trekker hun frem Lord Sørseth? Bare fordi han er en pappagutt? Herrejemini, i det realityshowet fremstod han vel som en av de mer spiselige som har vært innom, gjennom alle tider. Hva med Big Brother Ramsy, Labi, Lene Angelica, Farmen Catharina, Lene Sortevik eller Tina Skovdal? Nei, de gutta har jo flerkulturell bakgrunn og de andre er jo hunkjønn. Det er visst bare etnisk norske menn som får frøken Dybfest Dahl til å knurre og spy i sofaen.

Og for all del, hun må jo gjerne det. Jeg misliker bare at hun tror det er trollete å ikke være så politisk korrekt at det er kvalmende. Ja, Lord Sørseth er sikkert en oppblåst ung mann, men frøken Dybfest Dahl virker som en selvforherligende idiot med skylapper. I så måte er hun vel klar for å delta i Pærra sjøl. Hehey! Se på meg, folk følger meg inn i fakkeltog mot alt jeg ikke liker! Men jeg kaller henne nå ikke et troll, selv om hun irriterer folk gjennom nettbruken sin. Jeg kaller henne irriterende.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.