Kjøpt fredag, inntatt lørdag, tilbake til naturen søndag. (Privat bilde)

En tur ute – The Genesis

Helgefyll er så lite produktivt at jeg vurderer drikke på hverdager i stedet.

Helga mi startet smått på fredagen. Da provianterte jeg inn litt Seidelpils på Kiwi-Kannik. Av en eller annen grunn driver Kiwi’en her med selektiv prising, de greier skrive prisen på alle andre varer enn dem jeg er interessert i. Jeg måtte spørre ekspeditøren hva Seidel koster. Øynene hans rullet opp i øyehulen da jeg poengterte at jeg liker vite hva ting koster før jeg kjøper dem. Må du spørre har du ikke råd. 126 kroner pluss pant.

Lørdag bestemte jeg meg for å dra til Sandnes. Det er generelt sett mindre kø, mindre idioter ansatt som dørvakter, lavere priser. Hadde tenkt å ta en tur innom Money Talks. Første gangen jeg stakk hodet innom det stedet virket det kjedelig, men så skrev Tove Bjørnå et stykke i Stavanger Aftenblad som fikk meg til å tro at kanskje det hadde tatt seg opp der bortom på bruket.

Utenfor inngangsdøren står en stripper iført lang boblejakke og en dampende sneip hengende i hånden og snakket med dørvakten på gebrokkent engelsk om barna sine. Mye tydet på at det var en treig dag og jeg ville være eneste kunden i lokalet, så jeg gikk bare videre. All strippingen er visst flyttet opp i Brasseriets gamle lokaler, fordi idioter i kommunestyret av uforståelige grunner mente lett bekledning og alkoholkonsum er uforenlig. Så fremfor å ha ett lokal med neonlys og skjermede vinduer, har kommunen nå to. Og en eier som kan vise til millioner i overskudd. Good job, Ottar. Uten dere ville langt færre hørt om Love Shop og Money Talks.

Nede ved Hotell Sverre ligger et utested jeg alltid glemmer navnet på. Merkur eller Saturn eller noe sånt. Tidligere når jeg har kommet, så har de ansatte stønnet ved tanken på å slippe inn dagens første kunder. Da må de ned i baren fremfor å sitte oppe og snakke. «Det pleier ikke komme folk før i ett tiden!» hører en ofte. Det er vel ikke så uforståelig folk ikke kommer før de får lov til å gå inn.

I dag fikk jeg lov til å slippe inn før klokka ett. Helt greie lokaler. Ikke verdt cover på 100 kroner, men pyttsann. Få /ingen utesteder er verdt coveren. Ingen drinkliste som viser priser eller sortiment. Må du spørre har du ikke råd. Peker med en finger i taket; det universelle tegnet for pils. Halvfullt lokale, så jeg måtte sitte ved herretoalettet. Gjennom lydanlegget dundret Informer, men hørte mest av den sprukne basskassen. En dame kom bort, men hørte ingenting av hva hun sa. Forstod det slik at hun så etter dametoalettet.

-Du kan få bruke ølglasset mitt, så vanner vi ut denne sure pilsen de solgte meg.

– Hæ??!!??

Jeg smiler og peker rundt lokalet hvor jeg tror det er dametoaletter. Hun går. Jeg kjeder meg, så etter glasset er tomt drar jeg.

Bestemmer meg for å se mer av byen. En sjanglende skikkelse svaier frem og tilbake, som om hodet plutselig balanserte en tung kanne vann. Det var en middelaldrende dame som har kommet ut fra Madame Aase. Like etter kommer en ny. Inne ser det ut som om det bare er gubber med grått kjønnshår. Så da var jeg for sent ute igjen, damene har rømt. Trasker rundt i byen og beslutter dra til Stavanger med rute 3. Rute 3 har begynt å gå hele døgnet mellom Sandnes og Stavanger, noe som sikkert har vært med på å redusere mer taxikøer og vold i Stavanger enn byrådet har greid på 20 år.

På bussen planter ei afrikansk gatepike den store bakenden ned i et sete foran meg. Hun skal på arbeid. Tydeligvis under sterkt usynlig press fra usynlige menneskehandlere. Ser det på måten hun hadde gredd håret sitt. Midtveis i reisen lener en skjeggete gutt i 20 årene seg inn og forklarer det er lettere å komme i kontakt med folk i helgene. Kompisen hans tilbyr meg en øl, og jeg tar imot, men sjekker at den er uåpnet. Det finnes jo de som bruker GHB for å kurtisere potensielle elskovspartnere.

Blir med de to guttene til Cementen. På veien urinerer de på døren til en stengt restaurant og bedekker en statue av ei geit. Køen inn til Cementen sneglet seg innover. Vakten ser på øynene deres, og de er visst veldig røde. Som den staute, voksne mannen jeg er gikk jeg god for guttene og lovte det ikke ville bli noe tull med dem. Kjøpte en øl. Ingen drinkliste, må du spørre om pris har du ikke råd. Var kjedelig å stå på Cementen og se mennesker med rart utseende hoppe på dansegulvet. Ei jente dyttet bakenden sin inn i armen min hele tiden mens hun snakket med en mannlig venn. Så snudde hun seg og ga meg et stygt blikk. Gadd ikke mer. På vei ut fra baksiden var den overvektige PSS-vakten i full gang med å slippe inn «viktige folk» fremfor kundene i køen. Her var visst alt ved det samme gamle.

Fremfor å ta den kjedelige, korte veien til bysentrumet, så går jeg gjennom horestrøket.

-Hey baby, let me give you a Columbian massage.

– What’s that?

– You take me to your apartment and I’ll show you.

Gjetter massasjen går ut på å våkne opp naken fra neddopning med en agurk i ræva og alle verdisakene borte, så jeg takker nei.

Utenfor domkirken kommer en norsk-pakistansk herre og kaster en sneip mot beina mine mens han utbryter: «Hei kamerat!» Jeg viser han fingeren. Ikke tegnet for pils, tegnet for «dra til helvete». Vi går hver til vårt.

Beslutter ta innom Chevy’s. Litt mer pølsefest, litt mer trashy jenter, litt bedre musikk. Litt for mye folk. Midt i stormen av folk står en stol ledig, setter meg ned. En full blondine kommer bort til meg og snøvler usammenhengende gloser inn i øret mitt, mens hun lar skrittet sitt hvile på kneet mitt. Hvorfor kan ikke jenter ta kontakt på denne måten når de er edru? Noen venninner drar henne med seg vekk fra meg, hvorpå hun hyler «yeaaah» og kaster glasset sitt i gulvet og hopper dansende mot toalettene. Antakeligvis for å spy og besvime med hodet nedi porselensguden. På vei ut ser jeg vaktene fatter interesse for henne, men de er visst ikke like positivt innstilt til fulle damer som jeg er.

Går tilbake mot rutebilstasjonen. Setter meg litt på en benk ved domkirkeplassen. Byens afrikanske servicearbeidere anser visst dette som et diskret tegn om interesse for seksuelle tjenester. Egentlig anser de handlingen å være en mann i sentrumsområdet etter klokken 22 som en sexbestilling. I deres øyne er det frekt å være i byen uten å kjøpe tjenestene deres.

-Hey baby!

– I’m really just sitting here.

– I know, you never buy from any of the girls. I remember your jacket.

Jeg liker jævlig dårlig at byens afrikanske prostitusjonsmiljø kjenner igjen jakka mi og diskuterer den manglende interessen min for tjenestene deres. Prostituerte og religiøse mennesker elsker plage meg med utilslørte tilbud, og de blir alltid så frustrerte og sinte etter å ha snakket med meg.

– If you don’t have girlfriend you should have some fun you know.

– What are you offering me?

Er usikker på om hun sa nice ass fucking all night long, eller nice assfucking all night long. Noen jenter som gikk forbi ga meg stygge blikk, som om det angår dem hvem som tilbyr meg nice assfucking. Men pyttsann, hvor mye koster det da?

– Well, how much does it cost?

– You just want me to tell you the price.

– Yes, that was sort of the point of asking.

– How much you want to pay?

– Nothing, I don’t have any money anyhow.

– Oh, you have money if you’re from here.

Så da vet dere det. Er dere nordmenn så er dere også vandrende minibanker.

– Well regardless I’d like to know how much it would cost if I were to use your services.

– No, I won’t tell you that. You just want me to tell you what it costs.

Så her er ei dame som vil selge tjenestene sine, men nekter fortelle meg prisen. Må du spørre hva det koster, så har du ikke råd. Var ikke fristet før, fristet meg enda mindre nå. Men hun hadde virkelig pene tenner. Snakker litt piss om hvorvidt kuken min fungerer og hvor hun er fra, før hun endelig innser hun må tjene til livets opphold.

Ghaneserinnen beveger seg ned ved siden av en mann på en benk lenger nede. Er usikker på om hun skal bedrive lommetyveri, men fyren ser ut til å være våken. Han får klare seg selv. Han burde jo vite at å sitte på en benk i sentrum betyr han vil kjøpe horer, og at han som nordmann er en vandrende minibank.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.