Bent Høie (H) vil sende rundt digital informasjon om anusen din. (Bilde: Jarle Vines)
Bent Høie (H) vil sende rundt digital informasjon om anusen din. (Bilde: Jarle Vines)

Åpent brev til helseminister Bent Høie

Høyre er ikke lenger hva det en gang var. Borte er alle festtaler om A4-mennesket sosialistisk side ønsket å skape, for nå vil Høyre at vi skal bli en bunke transparenser. Når jeg sier jeg vil ha et åpent og gjennomsiktig samfunn, så mener jeg ikke at pasientjournaler skal flyte på nettet og at telefonen min skal bli overvåket.

Da jeg gikk til valgurnene i 2009 hadde jeg aldri trodd at Høyre skulle gå inn for å overvåke privatlivet mitt. I mine villeste fantasier ville jeg aldri drømt om at dette partiet stod for disse holdningene. Litt over et år senere skulle derimot Høyre skuffe meg totalt, da de gikk inn for Datalagringsdirektivet.

Jeg stemte definitivt ikke på Høyre i 2013, så jeg kan ikke kalle det som nå skjer med pasientjournalene for et svik. Dette er politikk som jeg nå forventer meg fra en regjering med Høyre i førersetet.

Jeg vil likevel si et par ord om lovendringen som foreslås.

Hovedargumentet er at helsepersonell skal kunne ha tilgang til viktige helseopplysninger. Er ikke dette allerede ivaretatt med Kjernejournalen som blir utprøvd? Jeg har hatt et strev med å reservere meg mot dette tullet, men slik jeg forstår det skal en slik journal gi helsepersonellet tilgang til viktige helseopplysninger. Dette ivaretar jo akkurat det som helsepersonellet etterspør.

Jeg ser ingen grunn til at en lege trenger å lese om byller på rumpeballer eller at noen har hatt feber for 20 år siden for å skrive ut antibiotika mot en halsinfeksjon.

Det påstås også at journalene skal sikres digitalt, men er det ærlig talt noen som faktisk tror at digital informasjon på internett er trygt? Nevner blant annet Cablegate og Heartbleed som gode eksempler på at slik informasjon ikke ligger trygt på nettet. Også har vi eksempler på god gammeldags offentlig inkompetanse. Selv om det var trygt så foregår det ganske sikkert mye slarv på kafferommene hos helsearbeiderne, akkurat slik Esben Benestad beskriver i en artikkel hos VG.

Privatlivets fred blir enkelt og greit ikke ivaretatt i en slik ordning. La meg slippe.

Det andre momentet som bekymrer meg er at pasienter ikke vil ha mulighet til å søke en uhildet vurdering hos ny lege, med mindre de reiser utenlands eller finner en dyr privatlege. Dagens ordning med fastleger gjør det vanskelig å skaffe seg en ny vurdering hos helsepersonell. Da må en rett og slett bytte lege. Med en pasientjournal som forfølger en, så blir det umulig å unnslippe en vurdering gjort av en dårlig fagmann. Og la oss være ærlige her, grove feil blir begått hver eneste dag innen det norske helsevesenet. Jeg vil ha uhildede vurderinger når jeg går til en lege.

Såklart, den jevne bedriftslederen har vel allerede råd til å bli behandlet i Sveits, så da er vel Høie fornøyd?

Når Høyre mener det er en fryktelig god ide å tåkelegge skattelistene for å verne om privatlivets fred, så skjønner jeg ikke hvorfor det skal være så viktig å overvåke folks datatrafikk og dele ut helseopplysninger i hytt og gevær. Det bekymrer meg lite om noen skulle se hva jeg tjente i foregående år. Det plager meg mye mer at en tulling i hvit frakk ser hva jeg søkte legehjelp til for fem år siden.

Vær så snill, la meg slippe dette tullet.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.