Bildet er bare illustrerende, og viser ikke personene som er omtalt. (Foto: ulflarsen)

Sigøynere hjelper bevisstløse menn til å gi penger

Er du full bør du komme deg hjem. Tiden  da du kunne sove ut rusen på en benk og våkne med alle verdisakene dine er forlengst over. Jeg stoppet noen kvinnelige, rumenske blomsterselgere fra å rundstjele en full mann i Stavanger.

Etter å ha hatt en runde i sentrum satte jeg meg på en benk og skuet litt over torget. Hva skjer når en setter seg ned et par sekunder og prøver nyte bylivet? Jo, selvfølgelig kommer rumenske blomsterselgere. Etter å ha sagt nei tre, fire ganger, så bestemmer den yngste dama seg for å plage meg ytterligere. – Please, just 10 kroner, sier hun etter at det er tydelig jeg ikke vil ha noe med dem å gjøre. Når jeg igjen sier nei, så forteller hun meg at jeg er en «god» mann, og går endelig vekk. Et lite skuespill for å spille på folks medfølelse og kaste negativt lys over dem som ikke bryr seg. Dette er jo tross alt en del av levebrødet deres. Dog tror jeg hoveddelen av inntektene kommer fra vinningsforbrytelser. Tiggingen virker mer som et skalkeskjul for å forklare hvor pengene de sender ut av landet kommer fra.

Arbeidsantrekk og dyre kjøretøy

Jeg vet de for det meste er svindlere. Selv om de går i skautene sine og lange kjoler, så er disse kostymene veldig rene. Det skulle ikke forundre meg om NAV gir dem både nødhjelp og bopel. Sist sommer satt jeg litt utenfor sentrum og slikket sol. Da kom en av disse rumenske damene og satte seg ved en benk. Hun fisket opp mobiltelefonen sin. 5 minutter senere kom en glinsende minibuss og hentet henne. Minibussen var utenlandskregistrert, og føreren var kledd i en swag treningsdress. Sigøynere driver for det meste med gateteater. Det er ikke nød vi ser, det er performance-kunst.

En lang familietradisjon

Hvor åndsforlatt må en ikke være for å tro at størsteparten av disse menneskene lever i nød! De har midler til å reise over et halvt kontinent for å tigge i fjerne land. Et menneske i nød har ikke råd til å ta denne reisen. De tigger der de er, der de bor, der de faktisk strever med å overleve. Å si de er ofre for menneskehandel er også bare tull. De som er her har sannsynligvis valgt det selv. De har gjort kriminalitet til en eksportvare. De stjeler, tigger og bedrar der de kan gjøre det. De gjør det uten skam, og de har ikke lyst til å slutte med det.

Alle mennesker har flere sider

Etter å ha sjikanert meg og hintet til at jeg er et dårlig menneske, så går de nedover mot torget. Der sitter en sterkt beruset mann på en benk ved Kongsgård skole. Sigøynerdamene står lenge og ser på. Sirkler ham som gribber. Bedømmer risikoen. Hvisker og tisker. Så går en av dem bort til ham. Jeg begynner selv å gå ned til mannen. Raske skritt. Hun har satt seg ned foran ham, men hun ser at jeg kommer. Hun reiser seg raskt og går bortover mot sentrum igjen, før jeg kommer for nær. Hvem vet om hun greide stjele noe, men håper jeg avverget det. Så er jeg visst en snill mann likevel. Jeg er glad sigøynerne fikk se den hyggelige siden av meg også.

Hjem å sove

Dytter borti den fulle mannen og forklarer ham at det er i hans beste interesse å komme seg hjem. Han ser ut til å ha forstått budskapet og vagger seg vekk fra plassen. Jeg har ingen trening som natteravn, og regner med at det beste er å la fyren gå. Han så ut til å komme til seg selv igjen. Forøvrig er jeg en smule beruset selv, så jeg vagger også hjem. Før sigøynerne kommer tilbake med de trekkspillende ektemakene sine for å knivstikke meg, eller noe i den duren.

Onkel politi

Vel hjemme tenker jeg at det kanskje ville være en ide å ringe politiet. De lovte at de skulle gå å se om han satt der ennå, men jeg synes nå heller de kunne holde et øye med blomsterselgerne. Lurer på om politiet kjenner til problemet, for jeg har i alle fall ikke lest noe om det i Stavanger Aftenblad eller Rogalands Avis. Det er vel så fryktelig stigmatiserende å fortelle folk at de stakkars kvinnene med de klirrende, slitte kaffekoppene ofte driver med vinningskriminalitet.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.