En kritisk journalist med kilden sin? Skjermdump fra Sennesets blogg er gjengitt i henhold til Åndsverklovens §23a.

Bryter Aftenposten god presseskikk?

Hvor langt bør en distansere seg fra en kilde? Blir det en litt for hyggelig stemning når Aftenpostens Ingeborg Senneset henter kildene sine på flyplassen og tar selfies med dem?

Da jeg skrev saker for Solabladet hatet jeg å småprate med politikerne jeg brukte som kilder. Til tross for at de var hyggelige mennesker, så følte jeg meg bare ubekvem med det hele. Jeg ville bare ikke komme for tett til det vennskapelige planet. Håper jo i ettertid at ingen tok seg nær av det. Jeg ser nå at jeg tok dette med pressens integritet altfor tungt.

Kampanjejournalistikk

Den seneste tiden synes jeg Aftenposten har drevet med kampanjejournalistikk for å beholde sexkjøpsloven. Og Ingeborg Senneset blir hovedeksemplet på hvordan debattredaksjonen deres virker særs lite uhildet. Det er vanlig at redaksjonelle medlemmer har meninger, men offentlig fremkommer det ikke tydelig hva motivasjonen var for å publisere Tanja Rahm.

Ingeborg Senneset har skrevet et nokså interessant innlegg på bloggen sin. Her detaljerer hun ganske nøyaktig hvordan hun brakte Tanja Rahm inn i den norske debatten om sexkjøpsloven. Tanje Rahm ble publisert i Aftenposten etter initiativ fra Ingeborg Senneset, som for tiden arbeider i debattredaksjonen hos Aftenposten.  Dette er i seg selv helt greit. Det er derimot litt finurlig at det eneste som fremkommer offentlig av Sennesets innblanding er at hun oversatte teksten til Rahm.

Senneset har valgt å formulere seg litt uheldig på bloggen sin. Hun skriver blant annet at hun vil gjøre hva hun kan for at Tanja Rahm skal bli hørt i den norske debatten. Dette er å være litt mer enn en oversetter. Allerede her begynner hun å virke inhabil i forhold kilden sin.

Vær varsom plakatens punkt 2.2 sier som følger: «Den enkelte redaksjon og den enkelte medarbeider må verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig overfor personer eller grupper som av ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innhold.»

2trettekvinnerA

To trette kvinner møtes hjertelig på flyplassen, med matchende kaffekopper. Skjermdump fra Sennesets blogg er gjengitt i henhold til Åndsverklovens §23a.

Videre detaljerer Senneset hvordan hun nesten har fungert som en PR-Agent for Tanja Rahm, og altså ikke noen kritisk journalist. Hun henter Tanja Rahm på Gardermoen og tar selfies med henne. Bringer henne til intervjuer. Hver gang Rahm nevnes av andre medieaktører, later Senneset til å mene det er en stor personlig seier. Debattanter som støtter Rahm sine synspunkter hylles. Som toppen av kransekaka holder Ingeborg Senneset et 40-minutters langt autocue-intervju med Rahm. Senneset hadde knapt trengt å være der. Hun passer bare på at Rahm husker ta med hoveddelene av budskapet sitt. Er det ett eneste kritisk spørsmål til kilden?

 

Front page news

Aftenposten velger å trykke Tanja Rahm på førstesiden sin. De tar for syns skyld med et leserbrev som problematiserer Tanja Rahms budskap. Dette er vurderinger de gjør, og det er helt greit. Men jeg reagerer litt på at debattredaksjonen deres velger å anbefale 3 positive innlegg til Tanja Rahms blogginnlegg, samtidig som de sletter og ignorerer innlegg som problematiserer og gir perspektiv til det hun skriver.

anbef1

I den større sammenhengen kan det se ut som om Aftenposten har gått inn for å fronte Tanja Rahm i en ideologisk kamp til støtte for sexkjøpsloven. Har da dekningen svekket Aftenpostens integritet og troverdighet? Jeg sier ja.

Det spørs vel egentlig hvordan en definerer integritet. På det personlige planet betyr det vel at man er prinsippfast, står på sine meninger og handler etter sin overbevisning. For debattredaksjonen i en stor riksavis ville jeg tro journalistisk integritet handler om å være så uhildet som mulig. Det er de journalistiske prinsippene som burde stå i fokus, ikke deres politiske følelser.

Er Aftenpostens mening at de faktisk er offisielle støttespillere av å beholde loven mot sexkjøp, så bør dette komme frem tydeligere overfor publikum. Å ha journalister som tar venninne-bilder med profilerte kilder vitner om særs dårlig dømmekraft.

Nå skal det sies at Aftenposten ikke er alene om å drive kampanjejournalistikk på feltet. Dagbladet har vel holdt det gående i flere år, men der er kanskje journalistene rutinerte nok til å ikke beskrive hvor nært forhold de har til kildene sine?

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.