Nå blir Cementen melkebar. (Privat bilde)

Cementen tørrlegges

Stavanger kommune tar skjenkebevillingen fra Cementen i en uke eller to. Da kommer du bare til å få servert melk og småkaker der bortom på bruket. Jeg kommer ikke til å merke noe, for jeg går sjelden på Cementen lengre.

For meg virker det ironisk at de mister skjenkebevillingen, siden jeg ble kastet ut derfra da jeg var forholdsvis edru. Det var en oktoberkveld i 2013 jeg gikk inn på Cementen, kjøpte meg en pils og satte meg ved et av bordene. En av ordensvaktene deres ba meg bli med ham ut. Der ute påstod han at jeg var for full til å være i lokalene. For å gjøre en lang historie kort, så gikk jeg rundt bygget og ble sluppet inn av vakten på forsiden. Før jeg igjen traff på den overvektige PSS-vakten som ville ha meg ut, og ble på ny vist ut «fordi jeg var så overstadig beruset». Etterpå gikk jeg til flere andre steder, som hverken nektet meg adgang eller servering. Så den eneste som synes jeg var for beruset til å komme inn noe sted var denne ene vakten. En voksen mann som er iført kamuflasjeklær og paintball-maske på facebook for å verne om anonymiteten sin.

Til Cementens forsvar vil jeg si at skjenkebestemmelsene legger altfor mye ansvar i hendene på noen enkle sjeler med et par ukers kursing som vektere. Og for samfunnet sin del må jeg si at alkoholloven gir vidåpne muligheter for diskriminasjon. Enhver vekter kan bare påstå han mener noen er alkoholpåvirket for å nekte dem adgang.

Noen dyr er fullere enn andre

Hvordan greier et sted som nekter forholdsvis edru personer adgang å miste skjenkebevillingen? Jeg har en teori, og det er at Cementen bryr seg mer om hvem som kommer inn enn hvem som er beruset. Cementen er stedet for de kule: rockemusikerne, lokalpolitikere og hipstere med trange bukser. De gangene jeg har i stått i kø for å gå inn på Cementen har vaktene ofte sluppet inn individer som ikke kommer fra køen. De ser ut som om de kommer rett fra fuktige vorspiel, og er sikkert bekjente av enten ledelsen eller vaktene selv. Når de kommer blir de ikke spurt den sedvanlige linjen: «Koss e formen?»

Men dette er ikke noe Nils Østenfor tar med i sitt brev til kommunen. Han velger å trekke frem samarbeidet han har hatt med kommunen om arrangementer som Spellemanndagene. Noe kommunen visstnok har støttet økonomisk. Østenfor skriver videre: «Kombinasjonen av kulturtilbudet og utestedet Cementen gjør at det ikke bare er festen som er i fokus hos oss, og det har gitt oss et utested med hyggelig atmosfære og kjekke gjester.» Ja, da får du vel fokusere på kulturen fremfor festen sammen med de kjekke gjestene dine, mens du venter på å få skjenkebevillingen tilbake?

Narkorede???

Men ifølge Østenfor er det visst ikke skjenking som er hovedproblemet hos Cementen. Det er narkotika. «Ved deres vurdering av denne saken håper vi at det er av betydning at ingen av de 2 tilfellene dreier seg om skjenking.» skriver han, etter en lang utredning om hvordan vaktene på bygget har drevet ihuga narko-jakt fremfor å se etter berusede gjester. «Dette angrer alle parter bittert på i dag», bedyrer Østenfor.

Forbrytelse og straff

«Vi håper også at det tas i betraktning at det ikke bare er eiere/bevillingshaver som vil bli straffet ved en inndragning, men at det også vil påvirke arbeidstakerne på Cementen» Skriver han videre. Og straff fortjener dem. De få gangene jeg var på Cementen så stjal bartenderne småpenger, ved å gi tilbake for lite vekslepenger. En annen gang jeg skulle betale med kort, så hadde de stilt inn maskinen til å ta over tusenlappen for en whisky og en pils. Inkompetente eller uhederlige?

Jeg snakket med Østenfor etter jeg ble vist ut fra lokalene. Jeg hadde betalt for en pils jeg ikke fikk drikke opp. Hvis jeg var så full som vakten påstod, så skulle jeg jo blitt nektet servering. Dette skulle jeg ha refundert, men det var ikke lett å få kontakt med mannen. PSS-vakten nektet fortelle meg hvem som var sjefen for Cementen, det hadde de visst «ikke lov til å si». Jeg fikk bare beskjed om at jeg kunne kontakte Securitas, men jeg er jo like lite interessert i å snakke med Securitas som de er i å snakke med meg. De gamle nettsidene til Cementen/Checkpoint Charlie hadde bare oppført navnet til han som var lederen tidligere. Etter samtale med han tidligere lederen (som ikke var redd for å ha kontaktinformasjonen sin liggende ute på nettet), fant jeg ut at Nils Østenfor leder Cementen.

Trekløveret Leif Terje Skjæveland, Morten Furuberg og Nils Østenfor er i styret for minst fire utesteder. Checkpoint Charlie AS, Cementen AS, Martinique AS og Merkbar AS (Gnu bar).

Alternativt

Etter en rekke eposter og telefoner han ikke svarte på, så tok jeg kontakt gjennom facebook. Da fikk jeg ut på dagen en telefon fra en østlandsk herre som snakket usammenhengende og fort. Han kom frem til at jeg skulle få refundert pilsen, sånn at de kunne få saken ut av verden.  – Vi forstår ikke hvorfor du går på Cementen hvis det er så forferdelig, sa den godeste Nils. Jeg er egentlig enig med ham. Det er mange andre steder en heller kan gå.

Det finnes nemlig mange gode alternativer til Cementen. Chevy’s Rockbar i Skagen er et fullgodt alternativ, om enn ikke bedre enn Cementen. Korvetten har et eldre klientell og litt for mye karaoke, men gode priser og fine lokaler nede i kjelleren. Sting og Cardinal er flotte barer. Bar Bache kan vel også vurderes som et interessant alternativ. Hvis dere savner sild i tønne-konseptet er Munken Bar, Alf & Werner, Arkivet og Beverly Hills Fun Pub der for dere. Nå har jeg bare nevnt et lite knippe av steder hvor du normalt ikke betaler cover for å komme inn. Jeg har greid meg fint uten Cementen i et halvt år. Det kommer nok til å gå helt bra for dem som må unnvære stedet i en uke eller to.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.