Et nytt profesjonelt offer som bidrar til å svekke alle norske borgeres rettsvern. (Bilde: Jarle Vines)

Gal kvinne saksøker løsmunnet mann

Facebook åpner opp for at slengbemerkninger får et større publikum. Torgeir Bjelland har visst lite til overs for Marcela Molina (SV), og det mener hun visst var trist å lese. Derfor gikk hun rettens vei for å avkrefte at hun er hersketeknikk-kverulant.

– Saksøkte har tvert imot misbrukt ytringsfriheten, skriver advokat Gramstad Jensen i stevningen ifølge NRK. Dette følges opp med at hvis ytringsfriheten skulle gjelde for utsagnene til saksøkte ville det ikke være noe æresvern igjen. Bakgrunnen for hele saken er at Torgeir Bjelland har skrevet hva han mener om SV-politikeren Marcela Molina på sin private facebook-side.

Jeg har ikke fulgt saken selv, og kan kun gå ut fra det som har blitt skrevet i media. Sitatene fra Facebook som er omtalt er disse:

  • «Marcela har en kroniske frastøtende væremåte, en vulgær arroganse som riktignok også kjennetegner andre sosialistbroilere.»
  • «Dama er en hersketeknikk-kverulant og både manne og fedrelandshater.»
  • «Faktum er at hun er så frastøtende at hun i en periode måtte stenges inne ved Stavanger psykiatriske sykehus, det var vel i den perioden hun konverterte fra Arbeiderpartiet.»

Molina mener også at Bjelland lyver når han sier hun kastet egg på Arne Myrdal i 1993. For alt dette ønsker hun oppreisning på 200.000 kroner.

Jeg er ikke noen advokat, men ved hjelp av Dunning-Kruger skal jeg nå ta for meg denne saken. Det er jo samme metode som mesteparten av Stavangers presse benytter seg av når de skal kommentere det hele.

Det er godt mulig at Molina ikke kastet egg på Arne Myrdal. Bjelland husker noe annet. Det er i alle fall korrekt at noen kastet egg på Arne Myrdal i Stavanger. Molina har fått mulighet til å imøtegå påstanden om den påståtte eggkastingen, og jeg tror samfunnet ville være tjent med at hele saken bare blir liggende der.

Marcela Molina liker ikke at noen kaller henne en frastøtende, arrogant sosialist-broiler som bruker hersketeknikker. Å motbevise dette ved å gå til søksmål svekker derimot ikke disse påstandene. Snarere tvert imot.

Krenkende sannheter

Det eneste utsagnet på grensen til å være ærekrenkende er at Molina har vært stengt inne på Stavanger psykiatriske sykehus. Jeg trodde alltid utsagn måtte være usanne for å være ærekrenkende. Molina bekrefter derimot offentlig at utsagnet stemmer.

– Ja. Når han legger ut privat opplysninger om at jeg har vært innlagt på psykiatrisk sykehus, så er det svært ubehagelig, sa Molina ifølge Stavanger Aftenblad.

Det er en kjensgjerning at Molina er en offentlig person, og dette har hun valgt selv. Hun har offentlig gitt karakteristikker av Bjelland som han ikke kjenner seg igjen i. Det er også en kjensgjerning at Bjelland ikke har noen taushetsplikt overfor Molina og hennes helseopplysninger. Likevel har Bjelland fjernet denne uttalelsen fra Facebook.

En Facebook-profil kan ikke regnes å ha samme gjennomslagskraft som etablerte medier. Det som skrives på facebook fanges ikke opp av søkemotorer som Google. De som leser noe i en profil på facebook er nødt til å være innlogget for å lese det. Derfor må noen ha hatt stor interesse for Torgeir Bjelland og det han skriver. Ingen jeg kjenner hadde hørt om disse uttalelsene før Molina besluttet å gå til sak mot Torgeir Bjelland. Jeg har selv sett Bjellands profil, og det ser bare ut som samtaler med hans bekjente. Det er ingen aktiv kampanje for å sverte Marcela Molina. Han bare misliker henne. Dette har han lov til i Norge.

Nå må det snart bli ulovlig med andres meninger!

I regionens to største aviser er det bare Molina som har en heiagjeng. Å begrense menneskers ytringsfrihet på nett er veldig i vinden for tiden. Kongen tok til orde for å svekke ytringsfriheten i nyttårstalen sin.  Marie Simonsen har skrevet en nokså ensidig kommentar om en gruppe personer som misliker Jens Stoltenberg. Moralen var at de som skrev kommentarer som ikke samsvarte med hennes verdensbilde er noen ynkelige mennesker, og så ble kommentarfeltet til hele nettsaken symbolsk avstengt av debattleder Jan-Erik Smilden. Ikke det, jeg er klar over at mange av de som kommenterer på nettet virker mentalt forstyrrede og teite, men det synes jeg en del av avisenes profesjonelle journalister også gjør.

Torunn Egge Roux fra Stavanger Aftenblad blander inn mordtrusler og anonym sjikane med saken som gikk i tingretten. Bjelland er ifølge Roux en av en rekke menn som visstnok «går i svart når Molina ytrer seg». Molina har lidd så mye at det kanskje er rettferdig at Bjelland dømmes til å betale henne erstatning på vegne av alle de andre? «Så kom nevnte Bjelland på banen, gjemt bak skjerm og tastatur spydde han ut sin edder og galle.» skriver hun. Torgeir Bjelland bruker sitt eget bilde på den åpne facebook-profilen sin, har ikke tatt nevneverdige skritt for å skjule identiteten sin og står for det han har skrevet. Akkurat hvordan gjemmer mannen seg bak skjerm og tastatur? Når Torunn Egge Roux mener Bjelland fyrer løs påstander uten å bry seg om sannhetsgehalten, burde hun kanskje lese litt korrektur på egne skriverier også? Rettspraksisen Torunn Egge Roux ønsker seg ville også ramme henne selv og avisen som publiserer henne. Med mindre hun synes rettspraksisen bare skal gjelde menn?

En annen som skremmes av sosiale mediers frilynte natur er RA-redaktør Bjørn G. Sæbø. Han mener det er problematisk at internettet ikke har noen ansvarlig redaktør. Han og den nevnte Torunn Egge Roux synes det er et demokratisk problem når kvinner utsettes for såkalt «netthets». Dermed bør ytringsfriheten på nett innskrenkes ettersom kvinner ikke tåler å lese forraaende grovheder der skræmmer og behindrer de nævnte pigesjælers communikation i det ofentlige liv, lævne og ærhværv. Dette var på grunnlag av at noen kalte Molina en dissende geleklump fra en annen verdensdel. Derfor blir visst kvinners ytringsfrihet kneblet, for disse har ikke psyke til å takle slike velrettede, intellektuelle skråspark. Og de lukker seg mentalt inn i skallet sitt, som en skilpadde. Selv har jeg vært på nettet siden 1997. Jeg synes ikke fornærmelsene mot Molina var spesielt imponerende. Er det mulig at denne problematikken oppstår fordi sosiale medier er en teknologisk tilgjengelig plattform for humanist studenter, kvinnelige brukere og folk over 40?

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sørger for at ingen kvinner føler seg krenket gjennom sosiale medier.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sørger for at ingen kvinner føler seg krenket gjennom sosiale medier.

Jeg trenger ny bil, fornærm meg med ditt ekte navn!

For rettsvesenets egen skyld ber jeg til høyere makter om at de ser saklig på dette. Marcela Molina er ikke en modig ridder som kjemper for kvinners ytringsfrihet mot monstre på nettet, slik Sæbø og Egge Roux så svulstig fremstiller det. De var ikke nevneverdig bekymret om mennesker som ble kneblet da Arne Myrdal ble kastet egg på og Torgeir Bjelland ble kalt nazi. Som man sår høster man. Skulle Molina vinne ville det skape en rettspraksis der Bjelland i neste omgang kan gå til søksmål mot henne. Da på grunnlag av uttalelser hun har rettet mot ham tidligere. Noen vil mislike deg hvis du går hardt ut i det offentlige liv, og det skal politikere leve med. Det er bare én person som forsøker å kneble andre menneskers ytringer i Stavanger Tingrett, og det er ikke en mann ved navn Bjelland.

Løsningen på denne saken må bli at Marcela Molina taper på alle punkter og tar saksomkostningene. Noe annet ville skape en helt uholdbar presedens.

Og enkelte andre innad Stavangers pressekorps kunne kanskje tenke på å kjøpe bolig i Tyrkia. Der begynner de visst innføre vernet av enkeltmennesket de ønsker seg når det gjelder sosiale medier.

 

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.