Ukraina er en folkerik stat, men kan neppe stå mot et sterkt Russland. (Bilde: Wikimedia Commons)

Krim og spenning

For tiden skriver vestlige medier om Krim-halvøya. Europeiske politikere ønsker innføre sanksjoner mot Russland. Washington knurrer mot Putin sin aksjon for å innlemme nye områder i det russiske riket. Mange glemmer nyere historie.

Det var ikke mange år siden Amerikanerne startet trenden med humanitær krigføring. I 1999 ble Serbias grenser krenket av NATO. Vi hørte mange rapporter om mennesker på flukt i Kosovo. Massegraver og etnisk renskning ble rapportert i området hvor majoriteten var albanere. Serberne herjet visstnok i gatene, og enkelte rapporter hevder at over flere tusen ble drept. Dette stemmer til en viss grad, men hva som ikke nevnes så høyt er at den albanske UCK-geriljaen også gjorde seg skyldig i mang en massaker. UCK mottok vestlig støtte. Mye av materiellet de brukte, til og med uniformene, var levert av amerikanerne. NATO bombet serberne etter å ha vingeklippet luftforsvaret til landet. Norge deltok i disse operasjonene. Norge ville senere være med i en mengde andre militære operasjoner som krenket andre lands suverenitet, deriblant Libya.

NATO sendte fredsbevarende styrker for å kontrollere området som ligger innenfor Serbias grenser. Lite tyder på at situasjonen i Kosovo ble bedre etter at NATO entret. Det er mulig at over 100.000 serbere motvillig har flyttet fra Kosovo siden 1999. Når Beograd mistet kontrollen i Kosovo ble serbere, sigøynere og moderate albanere satt under press.  Det er også stor tvil om de serbisk-ledede massedrapene var så målrettede som vestlige medier ville ha det til. Kosovos eget parlament vedtok i februar 2008 å bli uavhengig fra Serbia. En beslutning store deler av EU, USA og også Norge har anerkjent.

Noen måneder senere gikk Russland til angrep på Georgia etter at russiske soldater ble drept i Sør-Ossetia, et område innenfor Georgias grenser. Siden 90-tallet har en fredsbevarende styrke ledet av Russland vært i området etter en avtale med georgierne. Det har likevel ikke hindret området for å ha stor turbulens med både kriminalitet og regelrett krigføring. Og siden 2008 har områdene Sør Ossetia og Abkhasia vært under Russisk kontroll og beskyttelse. Befolkningene i disse områdene har en majoritet som heller vil være uavhengig eller under Russland, fremfor å være Georgisk territorium.

Søndagens folkeavstemning på Krim hadde et lite overraskende utfall. Mange boikottet valget, men selv om de ikke hadde boikottet valget ville nok majoriteten ønsket å bli innlemmet i Russland. Hele prosessen på Krim har virkelig krenket Ukrainas suverenitet. Det er mot alle internasjonale lover. Russerne har ikke retten på sin side. Problemet er bare at Vesten har åpnet døren til dette i Kosovo. Russerne påstår at de beskytter etniske russere mot overgrep. Hvordan er dette spesielt annerledes enn hva som skjedde i Kosovo? En folkemobb avsatte Ukrainas folkevalgte president. Ukrainske militære mobiliserer for å slå ned på eventuelle problemer med befolkningen i øst, og kanskje slå ned på separatistene på Krim. Vi vet alle at det kan føre til konflikt med Russland. Krim er blitt tilbudt mer selvstyre, slik Kosovo også ble det.

Ukraina kan slå bedre fra seg enn Georgia. En militær konflikt vil nok gjøre vondt for Russland, men utfallet av en slik konflikt er likevel gitt. Russland er sterkere enn Ukraina på alle felt, spesielt når det gjelder luftforsvaret. Begge land har samme sovjetiske flytyper, men Russerne har bare mye, mye mer. Ukrainerne har heller ikke rukket bli fullverdige NATO-medlemmer, og det blir derfor neppe snakk om stor militær støtte fra vestlige land. Derfor tviler jeg på at Kiev ønsker gjøre stort mer enn å fordømme hendelsene på Krim, så lenge separatismen holder seg på Krim og ikke beveger seg til Øst-Ukraina. Min spådom blir derfor at Vesten sitter fordømmende på gjerdet og ser på mens russerne tar Krim fra Ukraina, slik Russland fordømmende så på mens Vesten tok Kosovo fra Serbia. Europa og USA var jo med på å forme disse spillereglene: Er ikke et land med i NATO. så er de fritt vilt.

Hei! Dette er min personlige blogg. Hvis du ønsker å komme med innspill må du gjerne skrive en kommentar. Ønsker du komme i kontakt med meg, så send gjerne en mail til tankefrihet(a)gmx.com. Bytt da ut (a) med alfakrøll. Hvis henvendelsen din er av allmenn interesse kan innholdet bli brukt på bloggen.